День пам'яті Героїв Крут

29.01.2021 12:07

Минуло 103 роки від бою на залізничній станції Крути, який набув для українського народу символічного значення, став прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Незважаючи на значну кількісну та технічну перевагу червоногвардійців на чолі з М. Муравйовим, відважні молоді українські воїни героїчно тримали опір впродовж 5 годин, що дозволило затримати просування ворожої армії на Київ. Бій під Крутами вважають успішною оборонною операцією. Затримавши ворога на 4 дні, українські війська дали змогу укласти тогочасній владі Брестський мир з державами Четверного союзу, що означав міжнародне визнання української незалежності.

«Стримайте ж ваші сльози, які котяться: ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні», – так сказав голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський під час поховання героїв на Аскольдовій могилі в Києві.

Тож, сьогодні учні та вчителі Малятинського НВК вшанували пам'ять українських юнкерів, гімназистів, студентів, які ціною власного життя захищали нашу країну, а також тих, хто захищає її сьогодні.

Пам'ятаймо уроки минулого! Не забуваймо Героїв! Шануймо гідних!