23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права

23.04.2021 11:55
23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права
Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
К. Паустовський
Генеральна конференція ЮНЕСКО в 1995 році заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який відзначається 23 квітня. Мета свята – привернути увагу читачів до книг як джерела отримання знань, доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі.
ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, В. Набоков…
Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку.
Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу. Цікаво, що кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок… Під гаслом «Отже, ваша наступна книга – це …?» книжковою столицею світу 2021 року оголосили Тбілісі.
Цього дня також прийнято дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш. Користуючись нагодою, закликаю батьків дарувати книги своїм діткам, щоб потім разом відправлятися в цікаві мандрівки.
May be a cartoon of текст